La fira de Salàs

La fira de Salàs de Pallars rememora una de les fires de bestiar de peu rodó més important i antigues de Catalunya que precisament es celebrava en aquest poble del Pallars Jussà, entre Tremp i la Pobla de Segur.

Una mica d’història

Salas de Pallars celebrava dues fires, la del primer diumenge de Quaresma i la que començava el 12 de novembre. La segona era la més important i gran quant a compra-venda de bestiar, especialment matxos i mules, i és aquesta la que Salàs rememora per aquestes dates des del 2005.

Va ser cap al 1380 que el rei Pere d’Aragó va concedir el privilegi de la fira que amb el temps va créixer fins a durar 2 setmanes. A la fira s’hi portaven animals de tot arreu que hi arribaven caminant des dels quatre punts cardinals. A les últimes edicions, els camions i el ferrocarril van substituir els antics camins ramaders. Els temps havien canviat i encara havien de canviar més,  ja que amb la mecanització del camp que ja era realitat, ja no hi havia feina per als animals al camp i la fira va deixar de tenir sentit. Les últimes fires, ja aa la dècada del 50 venien a ser, doncs, exposicions d’animals més que no pas un mercat.

Salàs de Pallars està de fira

El bestiar ja no és el principal protagonista de la fira

Una fira plena de vida i espectacle

Però el passat és el nostre camí cap a l’avui que forja el futur, i una fira com aquesta amb tanta història per explicar,  que aplegava tant gent, que omplia totes les eres i cases del poble amb els firaires, que feia pujar  les senyoretes dels cabarets del Paral·lel i que tot Salàs esdevnia un espectacle, no es pot oblidar tant fàcilment, i per aquest motiu paga la pena tornar-la a celebrar,  tot i que d’una altra manera.

rememoració de la fira de sals de pallars

Pels carrers de Salàs, aquest dia es respira la història

Els animals de peu rodó ja no són els protagonistes, tot i que hi són presents.
Els firaries ja no venen mules i matxos, sinó  objectes d’artesania, gastronomia, roba i d’altres.
El cafè-salon obre aquest dia de la fira, tal i com va quedar,  per oferir-nos  el típic esmorzar de la fira, un plat ben potent i consistent que donava les forces necessàries per  passar el dia a base de girella, menjar típic del Pallars i de l’Alta Ribagorça.
El ballet de cabaret també hi és present, no amb les ballarines del Paral·lel, però amb els actors i actrius del teatre de Tremp.
El carrers també són un espectacle d’època. I a la tarda-vespre, després de la feina, el café-salon es torna a omplir de gom a gom per gaudir d’un nou espectacle.

La menja típica de la fira, amb la girella com a ingredient principal

rememoracio de la fira de salas de pallars

El cafè-salon és ple de gom a gom. Tots assaboreixen l’esmorzar típic de la fira

On la història s’ha aturat, les botigues museu de Salàs

Salas de Pallars, es un poblet molt antic que ha sabut conservar, no tant sols la seva esència medieval, sinó també el pas de la història  pel segle XX, un segle proper però alhora  llunyà.  A salàs podreu trobar una farmàcia, una oficina de correus, un barberia, un adroger, dos bars  i el cafè salon tal i com eren fa més de 25 anys, són les botigues museu de Salàs. El dia de la fira són oberts perquè les pugueu visitar. La resta de l’any cal seguir les visites guiades. El bar Sport, un d’aquests establiments, obre, des de fa poc, les seves portes cada diumenge al matí per assaborir un cafè amb llet o un vermut en un escenari d’època.

Una botiga-museu, la farmàcia

I tot aquest conjunt aquí descrit ha estat l’escenari perfecte d’un diumenge de mig novembre que ens ha traslladat per la història Salasenqua…. L’any que ve, a mig novembre, una nova edició!

Una mostra fotogràfica de la fira del bestiar de peu rodó i de les botigues de Salàs de Pallars:

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Posted on Novembre 21, 2012, in VIATJA PER CATALUNYA and tagged , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: