El passant dels Tres Tombs de Taradell

El Passant dels tres Tombs de Taradell, amb una gran col·lecció de carros desfilant pels carrers és una festa que genera molt d’interès, especialment per als petits de la família, però i també per als grans que poden tornar a veure  tants carros circulant, evocant un passat no gaire llunyà!

Tres Tombs de Taradell

Aquest festa a Taradell, és tot un espectacle! És un museu viu al carrer, i això és gràcies a la comissió dels Tonis, entitat que vetlla per la continuïtat d’aquesta festa amb una visió estratègica de futur! I és que des de finals del segle XX, la junta entrant va apostar  per col·leccionar, restaurar i inventariar carros i amb la intenció de tenir una mostra de cada tipus de carro que havia existit, la tartana, del carboner, de comerciant, de l’enterramorts…. I tot aquest recull, ben fet, ha permès que avui a Taradell, hi hagi una col·lecció de més de 70 carros i carruatges així com selles i guarniments, ben catalogats i conservats.

Tres Tombs de Taradell

Cada diumenge anterior al dia de sant Antoni Abat es celebra pels carrers de Taradell el passant, que a  Osona es coneixen tots amb el nom dels Tonis, i tota aquesta col·lecció de carruatges, més d’altres provinents d’altres poblacions veïnes i no tan veïnes que venen a gaudir d’aquest passant espectacular, fan del passant un dels més complerts de Catalunya amb una immensa mostra de carruatges; un museu viu, una evocació al passat sense cotxes,  una festa viva i molt participativa amb molts visitants d’arreu de Catalunya.

Festa dels Tres Tombs de Taradell

I és que, a més a més, el passant dels Tres Tombs de Taradell, no es conforma tant sols en celebrar el passant, sinó que complementa la festa en honor a Sant Antoni Abat, en un ventall d’activitats complementàries entorn als animals de peu rodó i el món rural en general. Cada any, una temàtica concreta desperta l’interès dels visitants i mateixos habitants del pobles amb conferències, exposicions, i també activitats diverses per als més petits de la família. Aquest any 2014, per exemple, el tema triat ha estat la matança del porc. Què serà l’any que ve?

No us podeu perdre tampoc, dissabte al vespre, el tast del porc que a l’aire lliure, però amb l’escalfor de les fogueres, tothom es cou la seva botifarra i cansalada. Un sopar diferent i amb molt bona companyia! Per als visitants del poble que volen conèixer millor la història de Taradell, tenen l’oportunitat de gaudir de la visita guiada i comentada pels seus carrers històrics, i sense adonar-se’n, s’endinsaran en la seva història.

I cada any alguna entitat o persona s’enduu el reconeixement de Toni d’Honor, que aquest any ha estat pel programa Espai Terra i el mateix director, l’Antoni Molina va recollir el premi! El divendres anterior en van fer notícia al programa. Aquí us deixem l’enllaç Espai Terra, divendres, 10. El mateix conseller de cultura, el Sr. Ferran Mascarell, que també va assistir a la festa, li va fer entrega del guardó.

Tot plegat, una festa que no us podeu perdre!

Posted on gener 13, 2014, in VIATJA PER CATALUNYA and tagged , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: