AVENTURA DE BANDOLERS

Us convidem a conèixer el bandolerisme
tot caminat  rere  el rastre que ens van deixar els bandolers
entre boscos, baumes i paratges encisadors amb vistes als 4 vents
per l’entorn de Taradell, terra de bandolers!

Paisatges de bandolers
Per aquests paisatges frondosos  s’ amagaven els bandolers

EXCURSIÓ GUIADA  i COMENTADA per l’entorn de  Taradell per anar a conèixer el llegat que els bandolers ens han deixat en aquestes contrades: Cuines de Rocaguinada, els indrets on van malferir i trobar posteriorment a en Toca-Sons, els boscos, a la distància on va néixer Serrallonga, Taradell, bressol de molts bandolers… Corriols amagats, cingleres…


Preu: 10 € persona
Famílies: Menors de 16 anys gratuït
Cal reserva prèvia a  info@ruralturistic.cat    Mínim 10 pax


AGENDA – PROPERA DATA :   2 d’octubre

I A LA CARTA:  Si sou un grup (mínim 5 adults) – Quan vulgueu prèvia reserva


Per saber-ne més abans de venir:

ELS BANDOLERS

Pla i ras, un bandoler era un membre d’un bàndol armat comandat per un líder que es dedicava a robar; l’expressió de malestar social i econòmic, un fenomen que d’una manera o d’altra, n’hi ha hagut sempre, especialment en època de crisi i a tot arreu, no tant sols a Catalunya, sinó a tots els continents i dit d’altres maneres.

És ben curiós com a aquesta gent, passat el temps, se’ls ha venerat i mitificat, i no perquè repartien els botins entre els pobres com ens han transmès les llegendes, sinó potser pel simple fet perquè era gent que s’atrevia a robar els rics i feien anar de corcó a les autoritats o perquè com ens explicaven en temps de la Renaixença perquè sortien a defensar els interessos de Catalunya davant del poder de Madrid. Val a dir, que la majoria de bandolers morien joves i de mala manera, molts penjats, la qual cos deuria aixecar també un sentiment de pena alhora que admiració.

EL BANDOLERISME CATALÀ

El bandolerisme forma part de la nostra història i de totes les èpoques i geografia.

A Catalunya, l’època d’or del bandolerisme correspon a l’època entre mitjans dels segle XVI fins cap al 1640 per això se’l coneix com el bandolerisme del barroc. En aquesta època, no eren simples lladregots que actuaven per compte propi sinó que estaven ben organitzats en quadrilles, al voltant del seu cap i repartits en bàndols, nyerros i cadells. Era un fenomen social que abastava tant a l’aristocràcia com a les classes baixes, un fenomen que era herència de l’antiga organització feudal i dret  medieval que encara no havia sabut adaptar-se ala nou context social.

Els llocs feréstecs, boscos espesos i indrets ferrenys eren els territoris preferits per als bandoleres i n’hi ha hagut sempre en un lloc o un altre.

Cuines del bandoler Rocaguinarda a Taradell
Cuines d’en Rocaguinarda

ELS BANDOLERS DE LA NOSTRA EXCURSIÓ

A la Plana de Vic, els bandolers actuaven dividits en dos bàndols que es movien al voltant de gent benestant, els Nyerros i els cadells.

En Rocaguinarda, el més popular de tots a l’època, va néixer a Oristà, al Lluçanès. Les cuines de Rocaguinarda als afores de Taradell, són un testimoni del seu pas per aquestes contrades de Taradell.

Joan Sala, més conegut com Joan de Serrallonga, nom tret del mas de la seva dona, va néixer a les faldes del Montseny, no  gaire lluny de Taradell.

En Toca-Sons un altre bandoler no tant conegut però talment igual de perillós com qualsevol bandoler. D’en Toca-Sons ha arribat als nostres dies, en part gràcies a uns romanços que es van escriure entorn a la seva figura.

A Taradell, indret d’aquesta excursió,el llegat bandoler és ben present, suficient com per enriquir una excursió matinal amb tot un complement bandoler que us permetran un dia d’allò més especial!   Grans i petits!

Qui eren els nyerros i els cadells? El bisbe de Vic era bandoler? …. En voleu saber més? Us hi esperem!

A les coves vigileu amb els bandolers!
A les coves, atenció amb els bandolers!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s