Les falles d’Alins, les altres falles del Pallars

Si bé la falles d’Isil son les més conegudes i les més visitades cada vetlla de Sant Joan, a Alins , al bell mig de la Vallferrera, també s’hi celebren. No són mediatiques però any rere any creix el seu nombre de visitants. Aquest any han celebrat el 25è aniversari des de la seva recuperació, una festa tradicional del Pallars, tot i que ja s’ha perdut en molts poblets, i especialment a la Ribagorça. Estem les falles d’Alins.

Entrada a la pobla d'Alins, al bell mig de la Vallferrera

Entrada a la pobla d’Alins, al bell mig de la Vallferrera

Un poble amb mola història, com deixen entreveure alguna de les seves cases

Un poble amb mola història, com deixen entreveure alguna de les seves cases

Sorprèn, sí, perquè al marge de la màgia que la d’Isil desprèn, la d’Alins, molt menys concorreguda, i per tant més propera i familiar, permet també la participació de tothom que ho desitgi, adults i nens, per baixar falles més petites o torxes amb els “fallaires oficials” del poble.

Des de la seva recuperació, la baixada de torxes es fa per un circuit alternatiu, no tant abrupte i esquerp com es feia abans per la abrutpa serra de ponent del poble. L’ermita de Sant Quirc és el punt d’encesa de les falles i inici de recorregut de baixada.

Falla Major davant l'església i l'ermita de Sant Quirc al fons

Falla Major davant l’església i l’ermita de Sant Quirc al fons

A les 10 de la nit les campanes toquen la crida i tots els fallaires es troben davant de l’església per agrupar-se i pujar cap a l’ermita plegats. De sobte, la plaça es converteix en un munió de gent que no se sap d’on ha sortit però que ha omplert la plaça de cop, i tot fent corrua amb les torxes a les espatlles i els frontals a la mà, adults i nens, colles d’amics, famílies… marxen cap la foscor, on comença el corriol que els duu al capdamunt del turonet on es troba l’ermita, deixant al poble la resta de la població que els diu adéu a l’espera de veure l’espectacle de la baixada.

Un cop dalt, una petita mostra de focs artificials, que omplen el cel de colors, dona la benvinguda a la nit de Sant Joan, alhora que les torxes es van encenent una per una i tot s’omple d’una imatge de foc i energia en un punt entre la foscor. Espectacular. A poc a poc el fallaire Major comença a baixar al davant  de  tota la comitiva i sobre el negre fosc es dibuixa una gran i alhora prima essa  de foc….

Els fallaires que marxen entre la foscor cap a l'ermita

Els fallaires que marxen entre la foscor cap a l’ermita

 DSC_0185

En arribar al poble són rebuts per música tradicional i els aplaudiments del poble  i amb aquest acompanyament arribem novament a la plaça de l’església on encenen la Falla Major que és un gran tronc  net de branques amb tot de falques petites de tronquets clavats per ajudar a la crema. Els fallaires van llençant les seves torxes a mesura que van arribant un rere l’altre, el foc pren amb alegria i comença el ball tradicional de Festa Major. I vi i coca per tothom!

Les falles van arribant i encenen la Falla Major que crem amb alegria  © Aurora Montserrat

Les falles van arribant i encenen la Falla Major que crem amb alegria © Aurora Montserrat

Totes dues falles, Isil i Alins,  són espectaculars i mereixen ser viscudes, i si sou dels que us agrada participar a les festes i seguir les tradicions no us podeu perdre les d’Alins, emmarcades en el majestuós paisatge de la Vallferera, la vall que ens duu cap a la Pica d’Estats, al seu capdamunt. Una vall que ha sabut viure del ferro, dels seus boscos i de la ramaderia i l’agricultural, farcida d’història i de cultura…

2013   CELEBRACIÓ DE 25 ANYS amb una NOVETAT:

A banda de la tradicional baixada de torxes des de Sant Quirc, un camí fàcil que permet la participació del nens, aquest any s’ha fet una baixada demostració pel congost tal i com es feia anteriorment, una baixada que a plena llum de dia et fa preguntar, i per aquí baixaran els fallaires?? Doncs sí, una vintena de fallaires, amb les seves gruixudes torxes, amb temps suficient de claror comencen la pujada fins a un punt de la muntanya, força amunt per cert, on ja de fosc, juntament amb els fallaires de Sant Quirc deixen anar els coets de llum i colors tot just abans d’encendre les seves torxes i començar el fil daurat muntanya avall.

Un altre gran espectacle, una celebració molt especial, que tot plegat continua amb les nostres tradicions, les tradicions de Catalunya!

Els fallaires que comencen a tirar muntanya amunta amb les últimes clarors del dia  © Aurora Montserrat

Els fallaires que comencen a tirar muntanya amunta amb les últimes clarors del dia © Aurora Montserrat

Un petit fil daurat a la llunyania

Un petit fil daurat a la llunyania

Posted on Juny 29, 2013, in VIATJA PER CATALUNYA and tagged . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: